Kráľovský Chlmec v dobovej tlači od Zemplín, Zemplén facebookovej komunity.

Túto úžasnú zbierku som urobila na základe článkov, ktoré priniesla facebooková komunita Zemplin, Zemplen o našom meste, aby boli  články sústredné na jednom mieste.  Zbierka sa bude priebežne dopĺňať. Ďakujeme Zemplín, Zemplén za Vašu prácu, je neoceniteľná.
Keď sa viľci v roku 1909 dostali až do Kráľovského Chlmca. Ilustračné foto Kráľovský Chlmec v podobnom období.
(Naša zastava)
S NOŽOM POŠTUCHALI:
Správa z roku 1910 z Kráľovského Chlmca.
Ilustračná fotografia.
(Naša zastava)
Táto stránka dosiahla 4000 like-ov. Ľudí zaujíma história miesta, kde žijú!
VOĽBY 1910:
V januárových voľbách v Uhorsku v roku 1910 bolo 643 volebných obvodov. Jeden z obvodov bol aj Kráľovský Chlmec. Volebné právo mali len tí muži nad 20 rokov, ktorí boli majetní a vzdelaní, alebo mali dostatočné ročné príjmy z prenájmu pozemkov alebo kapitálu. Bez ohľadu na majetky aj všetci mešťania, notári, učitelia, kňazi, lekári, inžinieri a členovia Uhorskej učenej spoločnosti. Ženy nemohli voliť ani byť volené. Ilustračné foto Kráľovský Chlmec.
(Naša zastava)
Po Bertalanovi Cziburovi, inak rodenému Vranovčanovi, ktorý vyštudoval farmáciu a bol lekárnikom, zostala v Michalovciach aj pekná secesná budova Domu zdravia. (Czibur bol v Michalovciach vážený človek, ktorý sa myslím stal aj poslancom snemu.) V neďalekom Vinnom zase vlastnil veľký vínny dom, dnes známy ako Borhaz, a taktiež lokalita resp. vinica, ktorá nesie jeho meno: Ciburova. – poznámka od: Patrich Cimprich
OBESENIE:
Smutná udalosť v roku 1911.
Ilustračné foto Kráľovský Chlmec.
(Naša zastava 1911)
Opis fotky nie je k dispozícii.
Nebývalé množstvo hmyzu nie len v Afrike, no aj v roku 1924 v okresoch Kapušany a Kráľovský Chlmec.
(Slovenský ľud)
Novinár v roku 1926 kritizoval razítko poštovej správy z Kráľovského Chlmca. Ilustračné foto z podobného obdobia.
(Slovenský denník)
DETEKTÍVNY PRÍPAD:
Spory bývalých spoločníkov a bývalých manželov boli stále zaujímavé. Aj v článku z roku 1931 sa v okrese Kráľovský Chlumec opisuje detektívna zápletka. Ilustračná fotografia mesta Kráľovský Chlumec z roku 1933.
(Slovenská krajina)
Tie predné domy na pravej a ľavej strane ešte stále stoja!– poznámka od Feri Latócky
A Jeno apja Aribacsi jart a busszal.- poznámka od Jozef Kováč
Késöbb a batyába volt- poznámka od József Árti
Én is emlékszem ,a vasasüzlet mellett volt a batya,ugy emlékszem még Popovics Annuskanéni is dolgozott ott.Áribácsi meg az udvarba lakott jobb oldalt ,még ott laktak Agyagosék,Dobos Éva ,ki emlékszik erre.?– poznámka od Rapcsak Pisti Terka 
MINISTER ŠKOLSTVA:
V roku 1931 prišiel minister školstva Dérer na Zemplín. Navštívil Vranov, Humenné, Michalovce a Kráľovský Chlmec. Na ilustračnej fotografii sú deti s ministrom v strede v Meštianskej škole vo Vranove.
(Slovenský východ)
KORUPCIA V ROKU 1936:
Podľa správy z roku 1936 starosta obce Kráľovský Chlmec falšoval dobytčie pasy. Na ilustračnej fotografii je dobytčí pas vystavený 12.1.1936 v obci Bačka na prepravu na dobytčí trh v Kráľovskom Chlmci. Vie niekto, aká je to remontná komisia?
(Slovenký východ, japhilacz)
V roku 1948 sa z podnikania stala trestná vec. Aj mäsiar z Kráľovského Chlmca na to doplatil.
Ilustračné foto Kráľovského Chlmca trochu neskoršie obdobie)
(Východoslovenská pravda)
 Foto z roku 1966

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov