KALOKAGATHIA – rozhovor s hlavným trénerom o všetkých aktualitách v živote klubu

Po niečo vyše roku sme sa vybrali znova za hlavným trénerom KALOKAGATHIE – Nándim Kočišom. Ubehol nejaký ten čas, niektoré veci sa zmenili, niektoré zostali naďalej také, na aké sme si už zvykli a teraz Vám prinášame všetky podstatné informácie priamo od zdroja ?

 

Nándi, čo je nové v KALOKAGATHII? Ako ste zvládli prvú vlnu epidémie?

Máme veľa nového, klub beží a všetky činnosti sa snažíme rozvíjať. Epidémia nás nemilo prekvapila, ako všetky podobné prevádzky vo svete. Ešte nikto z nás nezažil takéto opatrenia a obmedzenia, ale snažili sme sa všetkému prispôsobiť a aj sme to zvládli. Po prvom zmiernení najprísnejších obmedzení bolo možné u nás trénovať v exteriéri na workout cvičisku – úplne zadarmo a bezplatne pre všetkých obyvateľov V.K., a hoci mnoho našich členov pôvodne navštevovalo iné tréningy, s radosťou sa chopili tejto príležitosti. Mali aspoň takúto možnosť pohybu. Celá pandémia ochromila najmä športovcov, pre nás sa opatrenia uvoľňovali medzi poslednými, tak sme to veru pocítili. V lete sa konečne obmedzenia odstránili a hoci leto je z pohľadu návštevnosti slabšie (doteraz to tak bolo), členovia sa snažili toto obdobie využiť. Od septembra máme aj nový rozpis tréningov. Momentálne to vyzerá tak, že sa opatrenia znova sprísňujú a kruh našich možností sa postupne zužuje, ale verím tomu, že teraz už má vláda také skúsenosti s prvou vlnou, že tú druhú zvládne aj bez toho, aby ľudí obmedzili úplne vo všetkom a že bude možné naďalej športovať.

Koľko členov máte momentálne?

Máme vyše 640 členov, z toho aktívnych je asi 35%  Mení sa to ale aj v závislosti od iných faktorov ako je ročné obdobie, začiatok školy, obdobie sviatkov, mnoho mladých odišlo za prácou do zahraničia….

Kto každý sa môže stať členom Kalokagathie? A čo potrebuje, aby bol zaregistrovaný?

Členom môže byť ktokoľvek, kto sa zaujíma o športy, ktorým je možné sa u nás venovať. Potrebuje, aby mal potvrdenie od svojho lekára, že daný šport môže vykonávať a keďže máme obmedzené kapacity, je potrebné, aby po odovzdaní prihlášky vyčkal, kedy mu dáme vedieť, či ho môžeme prijať, alebo či zostáva na čakačke.

Ktoré sú tie športy, ktorým sa u Vás môžu členovia venovať?

Jednoznačne najpopulárnejším je fitko – posilňovňa, v ktorej máme stroje a zariadenia fakt na vysokej úrovni. Sú špičkové a kulturisti, fitnesáci a všetci fanúšikovia dvíhania železa si tu prídu na svoje. Mesto zainvestovalo do zariadenia a klub odvádza kompletne celý príjem z členských poplatkov na splatenie tejto investície. Momentálne sa už takto vrátilo takmer 75% a ak budú veci postupovať v tomto tempe, predpokladám, že sa čoskoro splatí celá čiastka.
Okrem toho je veľmi populárny Kick-box – členovia TITANS reprezentujú klub a mesto pravidelne, tento rok však neprial ani im. Mnoho súťaží sa zrušilo, presunulo. Ale trénuje sa.  Úplne malé deti, mládež aj dospelí, zvlášť aj ženy. No a koncom septembra budú MSR v Lučenci, na ktoré sa chystáme.
Lukostrelci NIMRÓD V.K. takmer každý víkend súťažia a prinášajú medaily, momentálne sa tiež chystáme na MSR tentokrát vo vzdialených Dechticiach, kde máme dobré vyhliadky na stupienky víťazov vo viacerých kategóriách. Plánujeme spustiť zvlášť tréning lukostreľby pre najmenších, ale čakáme ako sa vyvinie situácia s epidémiou.
No a samozrejme sú tu tréningy Warrior-fit, Tae-bo, TRX, Kendo, Aikido.

Titans. Zmenilo sa osadenstvo tých, ktorí reprezentovali? Ako? Máte už nástupcov?

Áno, v poslednom období sa všeličo zmenilo, mládež odchádza na vysokú školu, menia sa ich priority. Takéto zmeny sú vo všetkých oddieloch bežné. Prestala trénovať a súťažiť naša Miša (Michaela Fedičová), ešte niečo predtým kvôli zahraničným štúdiám odišla Barbie (Barbara Kalánová), pribudol však Miro (Miroslav Sajkó), na súťaži sa už predviedli aj mladé nádeje Sofia Latóczka a Samira Pasztiráková….  Sú tu aj iní záujemcovia, ktorí trénujú, ale účasť na súťažiach ešte zvažujú, no a naše stálice, ktoré pravidelne reprezentujú – Viktor Adamčo, Dárius Kočiš a Klaudia Szatmáriová.

Ako Nimród? Vybudovali ste svojpomocne novú strelnicu, darí sa Vám na súťažiach. Plánujete napríklad nábor nových členov? Je záujem o lukostreľbu aj v dnešnej dobe, keď je svet tak veľmi technický?

Ako som už spomenul, súťažíme takmer každý víkend. Tým, že sa kvôli pandémii zrušili – presunuli niektoré súťaže na koniec leta, súťaže sú nielen v soboty ale niekedy aj v nedele. Je to teraz trošku husté. Záujem stále je, možno práve tým, že svet okolo nás je tak strašne technický, hľadáme si možnosti na odreagovanie sa. Lukostreľba je na to ideálna. Konečne sa dokončilo lukostrelecké cvičisko, ktoré sme si s pomocou zamestnancov MsÚ, a čiastočne aj svojpomocne vybudovali a plánujeme tam v budúcnosti trénovať s detským oddielom.

Sme radi, že sa Vám darí čo sa týka športu. Ako ale vnímaš Ty, ako hlavný tréner a ako človek, ktorý celý svoj život zasvätil športu a iným ľuďom, doslova vychoval celé generácie šampiónov útoky, ktorým musíš odolávať v priebehu dvoch rokov už niekoľkokrát aj mimo ringu?

Snažím sa sústrediť na tie pozitíva – úspechy, ciele a na cestu, ktorá k nim vedie. Útoky, ktoré zažívame, sú často také tajné – verejnosť o nich nevie, alebo neverí, že by to bol takýto zákerný ťah z tej druhej strany. Ale je, a takéto konanie nech si vyhodnotí každý sám – každý rozumný človek vidí, že nejde o konštruktívnu kritiku a zásahy do chodu a činnosti aby mestský klub fungoval lepšie. Je to len nečistý konkurenčný boj, využívanie a zneužívanie akéhosi postavenia na ničenie konkurencie. Naše výsledky ale hovoria za seba, netreba nám robiť reklamu 😀

O čo vlastne išlo pri poslednej kontrole, ktorú ste mali minulý piatok, keď ste mali práve namierené na súťaž?

4.9.2020 – minulý piatok sme sa už práve balili na súťaž, keď sa do klubu dostavili príslušníci polície a riešili podnet, podľa ktorého je vytvorené lukostrelecké cvičisko nebezpečné a nemá dostatočné povolenia. Podnet vzišiel od Michala Fecka – nášho bývalého člena. Dlhé roky strávil s nami ako náš aktívny člen a napriek tomu, že vie, že všetko je s klubom v poriadku, nehanbil sa takto postupovať. Niekto múdry kedysi povedal, že peniaze alebo moc kazia charakter – ja si myslím že to tak nie je. Iba ho odhaľujú a vždy boli a aj budú ľudia, ktorí sa postavia na tú stranu, ktorá im práve prináša nejaký osoh. Nikdy som neveril, že aj politika na úrovni samosprávy dokáže niekomu až takto „učarovať“, ale čo už.

Tvoj odkaz čitateľom? Nielen odkaz ako športovca, ale aj osobný?

Môj osobný odkaz je zároveň odkazom športovca – tieto veci neviem a ani nechcem od seba oddeľovať. Máme za sebou ťažké obdobie a myslím si, že aj to pred nami nebude ľahké. Treba sa však k veciam postaviť pozitívne, optimisticky, nájsť si kreatívnu záľubu, ktorá prináša osoh, a takou môže byť aj šport. U nás si takúto záľubu môže nájsť každý.

Nándi, napriek úskaliam, ktorým musíš čeliť, Ti prajeme veľa ďalších športových aj osobných úspechov a veľa nových členov.

Foto: Archív Ferdinand Kočiš, archív KALOKAGATHIA

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov