Poradňa: Ako zmazať fotografie odoslané cez Facebook Messenger?

 

Je to vôbec môžné? Naše zistenia vás zrejme príliš nepotešia. Opäť teda platí, že na bezpečnosť a možné riziká treba myslieť už vopred.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy “Poradňa”. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

 

Dnes sme skúsili pomôcť Alojzovi, z našich zistení ale pravdepodobne nadšený nebude: “Dobrý deň, chcel by som vymazať všetky fotky, ktoré sme si s priateľkou vymenili na Messengeri. Neviem ale, ako na to. Dalo by sa to spraviť aj bez zrušenia priateľstva a vymazania celej doterajšej komunikácie?”

O pomoc sme požiadali aj fanúšikov profilov Fony.sk na Facebooku a Instagrame, kam ste pridávali aj svoje skúsenosti z tejto najobľúbenejšej sociálnej siete. 

V Messengeri nedávno pribudla možnosť odstrániť už odoslané správy a multimédiá. Na počítači treba kliknúť na trojicu bodiek, ktoré sa objavia po priblížení kurzora vedľa poslednej správy a kliknúť na Odstrániť, na mobile pre zobrazenie tejto možnosti na správe podržať prst.

Messenger a vymazanie správy

 

Bohužiaľ, takto je možné vymazať len správy, ktoré si ešte osoby na druhej strane konverzácie neprečítali, respektíve (podľa našich čitateľov) tie, ktoré neboli odoslané pred viac než 10 minútami. Staršie odstránite len zo svojho Facebooku. Druhá strana ich uvidí aj naďalej.  

Nepomôže vám ani vymazanie celej konverzácie. Aj tá totiž zmizne len z vášho mobilu alebo počítača. Druhá strana ju uvidí naďalej, kompletnú a so všetkými fotografiami. Skeptickí sme tiež v prípade, že si osobu, s ktorou ste si písali, zablokujete. Tá síce neuvidí vaše meno (namiesto neho sa zobrazí len text “Používateľ Facebooku”), no správy vrátane fotografií opäť zostanú dostupné v kompletnom znení.
 

Zachrániť by vás mala aspoň európska regulácia a pravidlá okolo ochrany osobných údajov, teda GDPR. Podľa nej máte právo prevádzkovateľa služby požiadať o kompletné vymazanie všetkých dát, ktoré o vás uchováva. 

A naozaj, ak prejdete do položky pre Trvalé odstránenie účtu vo svojom facebookovom profile, dozviete sa, že takéto konečné riešenie, ktorému sa Alojz chcel vyhnúť, “Odstráni aj váš účet v Messengeri spolu so všetkými správami”. Otázkou je však, čo presne táto formulácia znamená. 

Vymazanie Facebooku
Vymazanie Facebooku Zdroj: Fony.sk 

Napríklad web Time.com tvrdí, že správy (a fotografie) odoslané priateľom ani takto natrvalo nezničíte, pretože po ich doručení už ide o dáta uložené v Messengeroch druhých osôb, nie v tom vašom, ktorý sa pokúšate vymazať.  

Takéto vysvetlenie má svoju logiku. Ani po odoslaní bežného e-mailu už nemáte dosah na to, čo môžete alebo nemôžete vymazať z priečinku doručenej pošty u adresáta.

Zostáva vám teda len dbať na opatrnosť, nikdy neposielať citlivý obsah cez sociálne siete alebo prejsť na služby, ktoré vymazanie konverzácie na oboch stranách umožňujú. Paradoxne, možnosť “Zrušiť odoslanie” má napríklad Instagram rovnako patriaci pod servery Facebooku. Aj tu ale treba počítať s možnosťou, že si osoba na druhej strane konverzácie obrázky stiahne alebo z nich vytvorí screenshoty.  

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

 Zdroj: fony.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov