Výstava orchideí v Botanickej záhrade v Košiciach (kosicednes.sk)

Výstavu orchideí otvorili v piatok (1. 3.) v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Návštevníci majú možnosť obdivovať viac ako tisíc kusov tropických a subtropických druhov a kultivarov týchto rastlín. Pod názvom Orchidey – skvosty v ríši rastlín ide o deviaty ročník výstavy, ktorá v expozičných skleníkoch potrvá do 17. marca.

zdroj foto: narodnenoviny.sk

Na výstave nechýbajú kultivary rodov, ako lišajovec, vanda, cymbídium, dendróbium alebo črievičkovec. Aj na Slovensku sa v prírode vyskytuje 79 druhov a poddruhov orchideí.

„Väčšinou ide o vzácne a zákonom chránené rastliny, ktoré rastú na lúkach, pasienkoch, rašeliniskách, v močiaroch a lesoch. Ničenie prirodzených stanovíšť však spôsobuje ústup týchto rastlín v našej prírode. Navyše, zber a vykopávanie predstavuje hrozbu pre vzácnejšie druhy a niekedy dokonca aj pre druhy bežnejšie,“ uviedol riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi. Pripomenul, že zber a obchodovanie so slovenskými orchideami, ako aj ničenie a poškodzovanie ich stanovíšť je zakázané.

Tisíce druhov 

Medzi orchidey patrí približne 28-tisíc botanických druhov. Prví predchodcovia dnešných orchideí sa na Zemi objavili pravdepodobne už pred viac ako 80 miliónmi rokov. Pomerne ľahko podliehajú vývojovým zmenám a rýchlo sa medzi sebou krížia, preto sú jednotlivé rody a druhy orchideí také variabilné. Navyše, šľachteniu a kríženiu orchideí sa venujú pestovatelia už vyše 100 rokov a dnes poznáme viac ako 100-tisíc krížencov týchto ozdobných rastlín. 

„Najčastejšie pestovanými orchideami v domácnostiach sú zástupcovia rodu lišajovec (Phalaenopsis). Je to obľúbená orchidea, ktorá má atraktívne kvety. Z tropických dažďových pralesov Ázie, Novej Guiney a severnej Austrálie pochádza asi 60 epifytických druhov tohto rodu,“ uviedol vedúci oddelenia tropickej a subtropickej flóry botanickej záhrady Peter Fridman.

Takýmto epifytickým spôsobom života – teda prichytené vysoko na kôre stromov, kde je dostatok svetla – rastie väčšina tropických orchideí, na rozdiel od orchideí mierneho pásma, ktoré žijú terestricky, teda zakorenené v pôde. Okrem nich existujú druhy, ktorým sa darí na skalách alebo medzi skalami, nazývajúce sa litofyty. V Austrálii dokonca možno nájsť podzemné orchidey. Pre pozorovateľov sú zaujímavé najmä tým, že ich možno vidieť len vtedy, keď ich kvety vyrastú z trhlín v pôde. 

Zdroj: kosicednes.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov