Voľba ústavných sudcov: Koalícia zrejme dohodu nemá, opozícia našla prienik pri 11 menách( aktuality.sk)

 

Robert Fico 
Robert Fico
Zdroj: TASR
 
 
Poslanci budú voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v utorok. Z 39 mien majú vybrať 18.

Demokratická časť opozície našla zhodu pri 10 až 11 kandidátoch na ústavných sudcov, ktorí majú jej podporu. V relácií RTVS Sobotné dialógy to uviedol Ondrej Dostál z klubu SaS.  Ide o dohodu medzi stranami liberálmi, OĽaNO a Spolu- občianska demokracia. 

„Pokiaľ ide o nejakú dohodu v koalícii, ja o nej neviem. Skôr si myslím, že zatiaľ nie je, neviem, či bude,” povedal jeho spolu diskutujúci Róbert Madej so strany Smer- SD.  

Podľa neho v prípade, že bude voľba kandidátov tajná, tak bude potrebné hľadať väčšinu naprieč politickým spektrom.

 Obštrukcie?

Poslanci budú voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v utorok podvečer. Spomedzi 39 uchádzačov majú vybrať 18, ktorých parlament ponúkne prezidentovi SR. Ten si z nich vyberie a vymenuje polovicu, teda deviatich. 

Dostál očakáva obštrukcie zo strany koalície, teda že v utorok parlament nezvolí potrebných 18 kandidátov. Ak by sa voľba naťahovala,  nevymenovával by ich prezident SR Andrej Kiska, ale už jeho nástupca. 

„Hovoriť o obštrukcii je trošku nezmysel,” povedal Madej. Podľa neho ak niekto vyvoláva obštrukciu tak práve opozícia, keďže je dohodnutá len na 11 kandidátoch.

„Ja osobne budem krúžkovať 18 kandidátov,” povedal Madej. Na čo mu Dostál vysvetlil, že zhoda na 11 kandidátoch neznamená, že nebudú poslanci krúžkovať viac.

Podľa Madeja ak by aj nezvolil na prvýkrát 18 kanidátov, ešte je tu druhé kolo.

„Pokiaľ ide o ten prienik, viem si predstaviť, že je proces voľby a sú dve kolá. V rámci vypísanej voľby bude prvé kolo, ktoré je predbežne ohlásené na utorok, kedy budeme voliť prvých. Uvidíme, aký prienik sa tam  nájde. Opakovanú voľbu musí parlament vykonať v najbližších dňoch,” povedal Madej.

Opäť o Ficovi

Vášnivejšia časť diskusie nebola ani tak  o možných obštrukciách a taktike, ako o tom, či kandidát Robert Fico spĺňa podmienky na ústavného sudcu.

Dostál naďalej trvá na tom, že nie. Madej opozícií vyčíta šikanu. „Nikoho ste nešikanovali len jedného,” povedal Madej.

Poslanec Fico na niekoľkokrát dokladoval, že má vyžadovanú 15-ročnú právnickú prax. Ústavnoprávny výbor nakoniec odsúhlasil, že podmienky spĺňa. 

Dostál hovorí, že aj keby podmienky spĺňal, nevolil by ho kvôli jeho doterajšiemu pôsobeniu. 

„Robert Fico je zodpovedný za vytvorenie a pretrvávanie súčasného  oligarchického, korupčného systému. Je to jeho priama zodpovednosť. Takýto človek si nezaslúži byť ústavným sudcom,” povedal opozičný politik. 

Madej zase vyzdvihoval, že Fico bol trojnásobným premiérom štátu, ktorý je rešpektovaný v Euróspkej únii.

„Sme členom Schengenu, zaviedli sme euro, máme vysoký rast HDP a najnižšiu nezamestnanosť v histórií,”  dodal Madej. 

Kandidátov na sudcov Ústavného súdu majú voliť poslanci v utorok o 17- tej hodine. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa nechal počuť, že je pripravený predložiť prezidentovi Kiskovi aj neúplný zoznam kandidátov, čiže nie všetkých 18 mien. 

Funkčné obdobie deviatim súčasným sudcom ústavného súdu uplynie 16. februára. Celkovo je na Ústavnom súde SR 13 sudcov.

Zdroj:aktuality.sk

 

  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov