Japonskí vedci dokázali, že psy a opice majú „ľudský zmysel pre morálku“(silavedomia.sk)

 

Japonskí vedci dokázali, že psy a opice majú „ľudský zmysel pre morálku“

Japonskí vedci z Kjótskej univerzity zistili, že psy a kapucín opice majú ľudský zmysel pre morálku.

Negatívnejšie reagujú na ľudí, ktorí sú menej milí, ochotní podeliť sa alebo pomáhať druhým ľuďom.

Ich štúdia bola publikovaná v časopise Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Uskutočnili tri experimenty, ktoré boli určené na otestovanie morálky zvierat a ich reakcie na drzých alebo milých ľudí.

Podľa Phys.org:

„Pri prvom pokuse umožnili kapucín opici sledovať scénu, pri ktorej sa človek pokúšal otvoriť plechovku. Keď sa mu to nijak nedarilo, požiadal o pomoc inú osobu – v niektorých prípadoch druhá osoba jeho žiadosti vyhovela a v niektorých prípadoch mu nepomohla. Niekedy bola prítomná ešte jedna osoba, ktorá nerobila nič. Bola len pasívnym hercom na scéne.

V druhom experimente umožnili kapucín opici sledovať, ako dvaja ľudia prišli s troma loptičkami. Jeden z tejto dvojice požiadal druhého, aby mu dal všetky svoje loptičky a on mu vyhovel. Následne ten, ktorý sa vzdal všetkých svojich loptičiek, požiadal druhého, aby mu ich vrátil. V niektorých prípadoch druhá osoba vyhovela žiadosti a v iných prípadoch ju odmietla.

Tretí experiment bol takmer identický s druhým, akurát sa týkal psov, ich majiteľov a ďalšej osoby, ktorú psy nepoznali.“

Je bežné, že nás zvieratá cítia. Dokážu vyjadriť, že máme nesprávny postoj a môžu toho vycítiť oveľa viac. Súčasná veda skúma tieto fenomény a snaží sa ich jasne definovať.

Ale položme si otázku:

„Potrebujeme vedu na to, aby nám niečo také objasňovala? Alebo…?“

Zdroj: silavedomia:https://silavedomia.sk/japonski-vedci-dokazali-ze-psy-opice-maju-ludsky-zmysel-pre-moralku/?fbclid=IwAR2k6qPqbXVUGo5Pg90XEp3o6VpQ5e_keD_hM3ipwMf5LHMw7DS0SnvO_w4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov