27.1.2018 bol dňom 74. výročia oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau a Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.

Bývalí väzni z nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v južnej časti Poľska položili v nedeľu kvety k múru, pred ktorým sa vykonávali popravy, informovala agentúra DPA. Pripomenuli si tým 74. výročie oslobodenia tábora a Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

V nedeľu sa má v blízkosti plynových komôr konať spomienkový akt na počesť ľudí, ktorí zahynuli v tábore, a aj na pamiatku všetkých obetí holokaustu. Auschwitz-Birkenau, v ktorom zahynulo viac ako 1,1 milióna ľudí, oslobodila Červená armáda 27. januára 1945. Tábor leží neďaleko mesta Osvienčim v južnej časti Poľska približne 60 kilometrov západne od Krakova.

Zdroj:https://www.parlamentnelisty.sk/arena/monitor/Polsko-Byvali-vazni-si-v-tabore-Auschwitz-Birkenau-uctili-obete-holokaustu-309268

Pripomenutím výročia predstavujeme Vám knihu domácej autorky Demjénné Kovács Erna : Két évszázad együtt.

zdroj:
https://www.vkapusany.sk/prezentacia-kniznej-publikacie-demjenne-kovacs-erna-ket-evszazad-egyutt-2018-foto-kat/mid/346772/.html#m_346772

Ten, kto má rád svoje mesto, zaujíma ho nielen jeho súčasnosť, ale aj jeho minulosť.  Spoznávaním nových historických zdrojov  rastie aj jeho všeobecná rozhľadenosť , pocit spolupatričnosti k mestu.

3.12.2018 do TIC Veľké Kapušany zaviedol kroky zúčastnených aj  tento dôvod (deficit historickej minulosti) na prezentáciu knižnej publikácie – Demjénné Kovács Erna, Két évszázad együtt, v preklade Spolu 2 storočia  , alebo inými slovami tiež 2 storočia vedľa seba . Kniha o spolunažívaní židovskej a nežidovskej komunity v našom rodnom meste. Od ich príchodu  do nášho mesta pred dvoma storočiami, cez ich zveľaďovanie nášho mesta a jeho  výstavbu , po ich zhromaždenie v ,,Malenkij robot,, v Užhorode a následnú deportáciu do koncentračného tábora , tiež únik preživších do zahraničia ,kontakty potomkov s našim mestom v súčasnosti.

Prezentáciu viedla pracovníčka MsKS Veľké Kapušany s autorkou knižky  a prebiehala formou príjemného rozhovoru.

Zdroj: https://www.vkapusany.sk/prezentacia-kniznej-publikacie-demjenne-kovacs-erna-ket-evszazad-egyutt-2018-foto-kat/mid/346772/.html#m_346772

Autorka predstavila knižku, rozprávala o zdrojoch získaných  informácií. Prezentácia bola veľkým duševným obohatením. Bola pútavou,  mala  v sebe ľahkosť , v niektorých častiach smútok a vyvolala v ľuďoch  pocit dávnej minulosti, v niektorých nostalgie.  Autorka tiež predstavila kapušianske židovské rodiny, informácie o preživších a o ich momentálne žijúcich potomkoch.

 Veľmi cenným prekvapením bolo premietanie z obsahu  knižky, kde  sa objavili fotografie nášho mesta spred ,vojnového a povojnového obdobia, ktoré doteraz nikto  nevidel. Vzácne fotografie poskytli autorke rodiny židovských potomkov. Tu  sa  tí skôr narodení   zapájali do prezentácie, oživili svoje zabudnuté spomienky, objavovali ,spoznávali na fotografiách  ľudí, budovy a vrátili sme sa v ich spomienkach do povojnového obdobia tlmočením ich zážitkov.   

Vedeli ste, že celé staré mesto, teda celá Hlavná ulica bola židovská? Všetky domy na ulici Hlavnej  postavili židia? Či skutočnosť, že prvý židovský cintorín bol na ulici Čepeľ  a časť Čepeľ  mala vlastný kostol? Viete, kde stála na ulici Hlavnej synagóga ? Že ak sa chcete ísť pozrieť na židovský cintorín, aj to je možné?

Židovský cintorín vo Veľkých Kapušanoch. Foto: gabi126
Pamatník obetiam 2 svetovej vojny .Foto: gabi126

Veľa takých a podobných informácií odznelo na prezentácií v  TIC. Na konci besedy sa kniha predávala aj s podpisom autorky .

Zdroj: https://www.vkapusany.sk/prezentacia-kniznej-publikacie-demjenne-kovacs-erna-ket-evszazad-egyutt-2018-foto-kat/mid/346772/.html#m_346772

Privítali by sme repete tejto prezentácie. Napadla ma myšlienka urobiť ju vo veľkom priestore, kde by sme pozvali čo najviac  starších ľudí  spolu s mladšími generáciami, aby nám posunuli  tak cenné ,ešte zachovalé spomienky, informácie, možno fotografie zo života v  minulom storočí  . Poskytnúť im možnosť   analyzovať, spájať   spomienky na svojich predkov ,ktorých poznali a v predstavách  pokúsiť  sa  vžiť do ich životov a doby, v ktorej žili v našom meste vedľa seba so židovskou komunitou. Tlmočiť svoje zážitky, spomienky, aby ešte možné ,zachované informácie  odovzdali nám  a my následne ďalším  generáciám.  Možno by zhromaždené informácie   mohli byť základom  pre ďalšiu knihu o našom meste niečo ako:,, Život v minulom storočí vo Veľkých Kapušanoch očami pamätníkov,,,   alebo pokračovaním  ducha a myšlienky inej krásnej knihy Cs.Skultétyho o Veľkých  Kapušanoch ,o ktorej možno ani neviete ,že je dostupná na predaj v TIC Veľké Kapušany.  Do vzácnej predajnej zbierky v TIC teraz pribudla  aj Demjénné Kovács Erna, Két évszázad együtt,  bohatá kniha na informácie s  fotodokumentáciou za veľmi prijateľnú cenu  .

Nájdite si čas a  navštívte TIC Veľké Kapušany ,kde okrem spomínaných titulov nájdete aj iné zaujímavé knihy a okrem nich aj:

·         informačné a propagačné materiály z regiónu   Zemplín

·         turistické  mapy

·         upomienkové predmety s tematikou mesta Veľké Kapušany

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov