Skvelé miesta okolo Košíc, ktoré musíte navštíviť (kosicednes.sk)

Okolie Košíc ukrýva mnohé cestovateľské zákutia, ktoré sa oplatí vidieť ako v zimnom, tak aj letnom období. Na týchto miestach zabudnete na všetky problémy, ktoré trápia vašu dušu. Vyrazte na výlet s rodinou či priateľmi a užite si krásy, ktoré nám ponúka náš bohatý kraj! 

Herliansky gejzír

Najvyhľadávanejšou oblasťou v okolí Košíc sú bezpochyby Herľany. V bývalých kúpeľoch zo zeme vyviera slávny Herliansky gejzír. Nakoľko mnohí Slováci nevedia, čím je výnimočný, je na mieste si jeho históriu trošku ozrejmiť. 

Jazero Izra – raj pre zaľúbencov

Neďaleko obce Slanska Huta sa rozprestiera jedno z najromantickejších miest Slovenska, nádherné prírodné jazero Izra. Turistov zvykne nemilo prekvapiť sťažený prístup, no po prekonaní počiatočných prekážok stojí výsledný pohľad za to. Jazero Izra zvykne byť označované ako raj pre zaľúbencov. Povesť o jazere siaha ešte do čias nájazdov kočovných Avarov. Veľmi dávno žila pyšná avarská kňažná Izra, ktorá si z kvádrov kamennej soli vyťaženej v Slanských vrchoch nechala postaviť jagavý hrad. Keď sa vzbúrení Slovania pustili do jeho dobývania, získali nevídaného pomocníka.
Trojdňový dážď dal do pohybu masu zeminy a skál, ktorá prelomila a zborila hradby soľného hradu. Spolu s troskami avarskej pevnosti sa zosunuli do doliny a zahradili ju. Keď sa onedlho na tomto mieste vytvorilo soľné jazero, dostalo názov Izra – presne podľa avarskej bojovníčky, ktorá v ňom našla svoju smrť. 

Jasovská jaskyňa

Jedna zo štyroch verejnosti prístupných jaskýň Slovenského krasu má bohatú minulosť. Obývali ju už neolitickí ľudia, pričom miestni rodáci sa v nej ukrývali pred Tatármi a Turkami aj v stredoveku. Mnísi z jasovského kláštora sa v roku 1846 pričinili o jej sprístupnenie verejnosti. Dnes majú návštevníci k dispozícii 550 metrov dlhý prehliadkový okruh z celkovej dĺžky 2811 známych chodieb.
Pri potulkách daným miestom si rozhodne nenechajte ujsť výhľad z Kojšovskej hole siahajúci až po vysokotatranské končiare či atmosféru vodnej nádrže Ružín. Tá je najmä v letných mesiacoch rajom dovolenkujúcich Slovákov, ale i obyvateľov z okolitých krajín.

Zdroj: kosicednes.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov