Az emlékezés ünnepe

Ezekben a napokban virágba borulnak a temetők, a gyertyatenger hullámzó fénye csodásan ragyogja be a hűvös őszi estét.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. A temetők megtelnek élettel, nyüzsgéssel, látogatókkal, hangokkal. És könnybelábadt szemekkel, összeszorult szívekkel, halk fájdalommal és persze csenddel is. Ilyenkor itt az ideje, hogy elcsendesedjünk, fontos a csend, hogy a mindennapok rohanása, a hétköznapok mókuskerekének kattogó zaja, minden feszültség, idegesség, rohanás elhalhasson és mi meghalljuk a túlvilágot. Nem csak emlékezni akarunk. Egy-egy pillanatra újra akarjuk élni azt a drága mosolyt, hallani a kedves hangot, érezni a jelenlétet a hiányban.
Találkozni megyünk.

A halál mindenkit megérint, mindenkit ért már veszteség. Mind ott hordjuk szíveinkben a mécses lángját valakiért. Életeink fontos része az is, aki elment. Ezért fontos hogy ne csak röpke pillanatok jussanak eltávozott szeretteinknek a nap nyugodtabb pillanaitaban. Fontos, hogy készüljünk és igazán felkészüljünk az ünnepre, hogy szánjunk és áldozzunk igazi időt, igazi gondolatokat és érzelmeket azokra, akik már valahol máshol, máshogyan vannak velünk. Érezzük át az imáinkat igazán.

Minden elmúlik egyszer. Elhervadnak a színes virágok, kialszik a mécses táncoló lángja. Ez az élet rendje. De amikor a temetőről hazafelé megállunk még egyszer visszanézni az integető fényekre, mintha a csillagos égre emelnénk tekintetünket, lássuk meg a temetők melegségét is, hogy a sírkertek nem csak a búcsú helyszínei, hanem a viszontlátás színhelyei is.
És érezzük, őszintén, hogy ezek a napok, az emlékezés ünnepei.

Dsida Jenő: Temetőben
(részlet)
Köröttem csend – és temető.
Csak néha suttog valami,
csak néha lehet hallani:
ez ő, ez ő, ez ő! –
Azután minden újra csendes,
és álmodik a temető.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov