23. júl – Deň stromu

Dnes je deň stromu.

Teda aspoň u nás na Slovensku 🙂
Stromy sú veľmi dôležité, v našich životoch predstavujú nielen estetickú hodnotu, sú nenahraditeľnou súčasťou života, regulujú teplotu a vlhkosť, zlepšujú vlastnosti pôdy a “vyrábajú” pre nás kyslík – čiže bez stromov nedokážeme žiť a navyše ich blízkosť, chládok pod ich korunami, pohľad na ne dokáže človeka upokojiť a zlepšiť mu náladu.

Žiaden, ani náš mestský organizmus by bez stromov nedokázal existovať. Bez stromov a zelene by bolo mesto chladné, bezvýrazné a možno aj nepriateľské.
Stromy zlepšujú ovzdušie, nielen produkujú kyslík ale aj pohlcujú oxid uhličitý, filtrujú prach a iné škodliviny v ovzduší.
Stromy zmierňujú a zlepšujú klímu, vyrovnávajú teplotné extrémy a zmierňujú horúčavy.
Stromy  znižujú hluk a krotia vietor.
Stromy zlepšujú pôdne podmienky, pozitívne pôsobia na pôdotvorné procesy, ochraňujú pred eróziou a zosuvmi, uľahčujú vsakovanie vody, obohacujú pôdu o humusové látky.
Stromy zadržiavajú vlahu, fungujú ako špongia ktorá vodu nasaje a potom opäť pomaly vypúšťa.
Stromy zvyšujú biodiverzitu tým, že sú domovom mnohých druhov vtákov, rastlín, živočíchov, húb a hmyzu.
Stromy sú prírodné lekárne a svojimi listami, kvetmi či kôrou nám pomáhajú pri rôznych ochoreniach. Tiež nám dávajú chutné a zdravé plody.
Stromy vytvárajú aj miesta pre stretávanie ľudí v príjemnom prostredí a tým prispievajú k nášmu zdraviu po fyzickej aj duševnej stránke. 

Aj my vo VKPORT-e stromy milujeme, a preto upozorňujeme na ne aj dnes. Stromy sa vo svete oslavujú v rôznych termínoch, v každom kúte sveta si ale na ne aspoň raz ročne spomenú a svet obletia výzvy týkajúce sa záchrany stromov, starostlivosti o ne, prízvukuje sa ich dôležitosť, jedinečnosť, odlišnosť či podobnosť.
Na stránke www.ekopolis.sk už prebieha súťaž o strom roka aj tento rok. Prihlasovanie stromov za rok 2021 už prebehlo, uzávierka pre hlasovanie je 30. septembra. Ale ak aj vy máte svoj obľúbený, niečím výnimočný strom s príbehom, môžete ho prihlásiť v nasledujúcom roku. Možno sa hlasujúcim zapáči a za 2022 získa titul Strom roka strom práve strom z nášho mesta.

zdroj:
https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka
https://www.facebook.com/arborday/
wikipedia
internet

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov