2. apríl SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME

Autizmus je vývinová porucha, ktorá ovplyvňuje najmä sociálne vzťahy, záujmy a predstavivosť. Slovo autizmus pochádza z gréckeho slova authos – teda sám. Autizmom trpí jedno z 88 detí, pričom chlapcov postihuje autizmus takmer 5-krát častejšie ako dievčatá.

Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností.

Príčina autizmu doteraz nie je známa. Svoju úlohu hrajú genetické faktory a
v niektorých prípadoch môže ísť aj o vplyv prostredia. Zostávajúce faktory sa doposiaľ nepodarilo objasniť.

Oblečte si modrú

Druhého apríla vyjadríte podporu autistom a ich blízkym tak, že si oblečiete niečo modré. Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiaria na modro. Táto farba je symbolom komunikácie. Neostaňte ľahostajní a venujte autizmu myšlienku aj vy.

 

Zdroj:
www.rozsvietmodru.sk
www.andreas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov