23. september

V tento deň sa oslavuje a pripomína hneď niekoľko vecí.

Vo svete sa oslavuje Deň znakových jazykov, keď sa pripomína dôležitosť tejto reči – jazyka nepočujúcich. Aj my sme mali možnosť si za posledné mesiace uvedomiť, aký je posunkový jazyk dôležitý, ako aj zakrytie úst rúškami obmedzuje veľa ľudí, ktorí si pri komunikácii musia pomáhať práve čítaním z pier a aká je znaková reč v podstate neodmysliteľnou súčasťou komunikácie. Vedeli ste, že vo svete je približne 72 miliónov nepočujúcich? A len v našej malej krajine podľa niektorých zdrojov ide o približne jedno percento Slovákov, niektorí odborníci však hovoria až o troch percentách vrátane ľudí trpiacich stareckou hluchotou. Presné štatistiky, čo sa týka počtu nepočujúcich na Slovensku, neexistujú.

Dnes je však aj Medzinárodným dňom proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi, Dňom nepokojných nôh, tiež aj Dňom jesennej rovnodennosti.

23. september – Medzinárodný deň proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi bol vyhlásený v januári 1999 na Svetovej konferencii koalície proti obchodovaniu so ženami v bangladéšskej Dhake. Ženy a deti sa stávajú obeťami násilia vo vojne, ale aj počas mieru, v spoločnosti a v štáte, ale žiaľ aj v rodine. Tento deň je jednou z príležitostí upozorniť na potrebu prevencie a zvýšenia informovanosti verejnosti v tejto oblasti, ako aj upozorniť na potrebu zefektívnenia pomoci obetiam násilia.

 

Zdroj:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/293686-medzinarodny-tyzden-nepocujucich-sa-zacina/
https://nepocujuci.sk/myty-fakty-posunkoveho-jazyka
https://sk.wikipedia.org/wiki/23._september
https://www.tuzvo.sk/sk/medzinarodny-den-proti-sexualnemu-zneuzivaniu-obchodu-so-zenami-detmi-europsky-den-boja-proti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov