22. september – Svetový deň bez áut – World Carfree Day.

Dnes je Svetový deň bez áut. Ako už isto viete, prebieha európsky týždeň mobility a v rámci neho je dnešok dňom, kedy by sme si mali zvoliť inú alternatívu cestovania – bicykel, chôdzu, hromadnú prepravu….
Cieľom celej tejto kampane je zlepšenie kvality života a zníženie emisií znečisťujúcich ovzdušie práve tým, že v mestách bude menej áut. Aj naše mesto sa do tejto aktivity zapojilo a svojou akciou upozorňuje na potrebu environmentálnejšieho zmýšľania.
Počas Dňa bez áut – vo všedný pracovný deň ostávajú vybrané ulice a námestia v celej Európe bez áut, výfukových plynov, kde majú prednosť nemotorizované dopravné prostriedky, čím sa pozornosť sústreďuje na mobilitu, ktorá neškodí životnému prostrediu.
Len pre zaujímavosť: 40 % všetkej dopravy predstavuje denný presun do práce a z práce. Tento vývoj ohrozuje okrem globálneho ovzdušia aj naše zdravie – následkom hlukovej záťaže, znečistenia ovzdušia, dopravnými nehodami, nedostatkom pohybu.
Zmena myslenia a postojov je nevyhnutná. Ak nie je možné pri ceste do práce alebo do školy využívať hromadnú verejnú dopravu, môžeme sa zriecť áut pri nákupoch alebo vo voľnom čase, a využívať chôdzu pešo alebo jazdu bicyklom. Deň bez áut by nemal byť len jednorazovou akciou, ale dlhodobou zmenou v dopravných zvyklostiach.

Prispieť k Európskemu či Svetovému dňu bez áut sa každopádne oplatí: Naše telo profituje zo zvýšeného pohybu na vzduchu, naša peňaženka zo znížených nákladov na dopravu a naše prostredie z menšieho množstva škodlivín v ovzduší. 

Ak ste z nejakého dôvodu nemohli dnes Vaše auto nechať zaparkované na celý deň, vyskúšajte si to inokedy. Bude to pre Vás, Vaše zdravie, prostredie a všetkých naokolo prínosom 🙂


Zdroj:
https://www.enviroportal.sk/clanok/den-bez-auta-je-prinosom
https://www.daysoftheyear.com/days/world-car-free-day/
https://www.youtube.com/watch?v=xsL9V984bTQ

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov