Čo všetko sa dnes slávi vo svete?

Keď už máme situáciu takú, aká je, a väčšina z nás sedí doma, prinášame vám na pobavenie zaujímavosti zo sveta – napríklad čo všetko sa slávi v dnešný deň vo svete. Vedeli ste, že dnes je deň PEKANOVÝCH ORECHOV, ČÍTANIA TOLKIENOVEJ TVORBY alebo aj OCENENIA LAMANTÍNOV?

Oslavuje sa už naozaj všeličo…..

No ale aby sme sa popri tej srande dozvedeli aj niečo nové, prečítajte si o tejto dnešnej trojici.

LAMANTÍNY

Počuli ste už o nich? Sú to rozkošné zvieratá, ktoré mnohí nepoznajú, alebo len nevedia, že sa takto volajú. Patria medzi ohrozené druhy. Lamantíny žijú v plytkých vodách pri pobreží, ako aj v neďalekých riekach a sladkovodných lagúnach. Sú to vlastne sirény, veľké, vodné, takmer bezsrsté, bylinožravé morské a sladkovodné cicavce. Dlhé sú 3-4 m, ťažké 500 – 1500 kg. Majú robustné telo, sivú až hnedastú farbu a veľmi malé uši a oči. Pohybujú sa lenivo, akoby s nami cítili počas týchto “spomalených ” dní. 

PEKANOVÉ ORECHY


Tento deň slávia najmä v USA a je spájaný s Georgom Washingtonom, ktorý v tento deň v roku 1775 vysadil niekoľko pekanových stromov, pričom mu sadenice daroval Thomasom Jefferson.
Pekanové (ale aj iné) orechy sú veľmi zdravé, môžete ich mlsať len tak pri telke, pridať do fajnového koláča alebo do šalátov. Sú podobné vlašským orechom, ale sú mierne sladšie a jemnejšie.  Obsahujú až 70% tuku, majú tiež vysoký obsah bielkovín, vlákniny a sacharidov. Okrem toho ich konzumáciou si doplníte provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, vápnik, magnézium, zinok a železo. Zaujímavosťou je, že neobsahujú žiaden cholesterol ani sodík. Štúdie ukázali, že pekanové orechy sú vynikajúcou neurologickou ochranou. Celkovo sú pekany na antioxidanty najbohatšie stromové orechy. Sú dokonca zaradené medzi 15 potravín s najvyšším obsahom antioxidantov vôbec (spolu s oreganom, sladkým drievkom, malinami,…). Pekanové orechy sú výborné aj pri liečbe prechladnutia a chrípky. Len 5 pekanových orechov obsahuje šestinu odporúčanej dennej dávky zinku, ktorý je dôležitý na správnu funkciu bielych krviniek bojujúcich proti baktériám a vírusom v tele. Pekanové orechy chránia telo pred vznikom žlčových kameňov, znižujú škodlivý cholesterol, podporujú trávenie a vyprázdňovanie, čistia a zlepšujú priechodnosť ciev. Doprajte si ich aj v prípade, že chcete podporiť rast svojich vlasov a zabrániť ich vypadávaniu. Toľko benefitov! Naozaj sa ich oplatí zaradiť si do jedálníčka…

TOLKIENOVA TVORBA


Tento deň bol vybraný ako deň vhodný na čítanie Tolkienovej tvorby, lebo v jednej z kníh je 25. marec dôležitým dátumom. Vtedy totiž padol Sauron. Ale v Tolkienovi je oveľa viac, ako “len” Pán prsteňov. John Ronald Reuel Tolkien je autorom aj mnohých básní, neskutočne prepracovných príbehov o Stredozemi, napr. Hobit, Silmarillion, Húrinove deti, História Stredozeme, rôznych vedeckých prác a mohla by som ešte menovať. Že o čom to tu “točím”? Prečítajte si niektorú z jeho kníh (alebo si pozrite skvele spracovné filmy), teraz je na to vhodná chvíľa. Môžete si pri tom dať aj za hrsť pekanových orechov 🙂

 

Zdroje:
https://www.daysoftheyear.com/
https://sk.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/pekanove-orechy-to-prave-orechove-pre-vase-zdravie
https://sk.wikipedia.org/wiki/Lamant%C3%ADnovit%C3%A9

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov