Takto zhodnotili priebeh testovania vojaci, ktorí mali svoje tímy na pergole Základnej školy POH

Vojaci, ktorí velili na 10. odberných miestach aj v našom meste odviedli neuveriteľný výkon, pracovali prakticky nonstop už týždeň pred začatím testovania.

V rámci operácie Spoločná zodpovednosť realizovali Ozbrojené sily SR testovanie aj vo Veľkých Kapušanoch. Prvé kolo testovania sa uskutočnilo 31.10 a 1.11. 2020. Druhé kolo testovania prebehlo 7.11 a 8.11. 2020.

Na priebeh testovania sme sa pýtali veliteľov dvoch odberných tímov, ktorí pôsobili na pergole Základnej školy POH.

Veliteľom tímu v Základnej škole POH bol vojak Milan Palinský, veliteľom tímu v Základnej umeleckej škole bol vojak Alexander Lakatoš.

Milan Palinský : “Čo sa týka testovania, naša práca začala prípravou, o dva tri dni skôr, ako začalo samotné testovanie. Spočívala v príprave dokumentácie, otestovania sa, prevzatia materiálu, priestorov a nasledovalo samotné stretnutie s vedením mesta, pánom primátorom, riaditeľkou Základnej školy a ďalší personálom mesta. Všetci k nám pristupovali maximálne korektne a boli nápomocní tak, aby sme boli s prípravami spokojní. Druhé kolo testovania sa nieslo v kľudnom tempe, bez problémov. Ľudia sa poučili z prvého kola, boli disciplinovanejší a pokojnejší. Náš tím bol už zohratý a aj keď som mal mladý zdravotnícky personál, naozaj boli maximálne profesionálni aj počas 1. aj počas 2. kola testovania. Čo sa týka administratívnych pracovníkov platí to isté. Administratívnym pracovníkom bol školník a dvaja pedagógovia, ktorí boli vo všetkom nápomocní od skorého rána až do neskorého večera, prakticky do úplného konca, kým sme nezamkli budovu. Veľká vďaka patrí pani riaditeľke ZŠ POH a ľuďom okolo nej. Boli naozaj nápomocní vo všetkom a na všetky problémy sme ľahko našli riešenie, začo som veľmi vďačný. Práve títo ľudia boli tí, kvôli ktorým som každý večer opúšťal priestory spokojný, pretože som vedel, že sme svoju prácu vykonali najlepšie ako sme vedeli. Ďakujem im a verím, že keď v budúcnosti, ak bude potrebné vykonať tretie kolo testovania a ja budem poverený velením, tak sa opäť dá tento tím dokopy. Čo sa týka občanov, pri prvom kole testovania, to chceli mať všetci za sebou čo najskôr, preto sa stalo to, že ľudia netrpezliví prichádzali po šiestej hodine ráno. Naozaj skoro. My sme vtedy ešte nevedeli, či vôbec otvoríme odberné miesto, pretože zdravotný personál sa iba dával dokopy a ten istý problém mal aj môj kolega, ktorý velil odbernému tímu v Základnej umeleckej škole. Celý proces sme museli absolvovať v sobotu ráno s nimi- dopísanie personálu, otestovanie, poučenie, odovzdanie materiálu, ochranné pomôcky… Považujem za zázrak, že sme o 08:20 hod. otvárali. Samozrejme, čakajúci občania už boli nespokojní, trochu podráždení, chápem ale, že stáť vonku tri až štyri hodiny chcelo dosť trpezlivosti. Poobede to už bolo v poriadku. Druhé kolo už bolo kľudné, aj keď paradoxne sme mali viac ľudí, ako v prvom kole. Čo sa týka môjho kolegu policajta, to mal zložitejšie v prvom kole. Neustále musel upozorňovať na 2 m. rozostupy a upokojovať ľudí, ktorí stáli niekoľko hodín v rade nebolo jednoduché, ale vždy sme spoločne našli riešenia, aby sme situáciu zvládli a nakoniec situáciu pochopili aj tí, ktorí dlho stáli uzimení pred vchodom.

tím vojaka Milana Palinského

Alexander Lakatoš : “Velil som odbernému tímu v Základnej umeleckej škole a v pondelok, keď už moji kolegovia začali s prípravami, som na rozdiel od nich ešte ani len netušil, že budem vo Veľkých Kapušanoch. V utorok ráno, po nástupe do práce som bol zadelený a začal s prípravami. Bolo to náročné a uvedomoval som si zodpovednosť, ktorá s prípravami a so samotným testovaním bola spomedzi všetkých úloh najväčšou ťarchou. Zo strany OSSR, zo strany samosprávy, čo sa týka priestorov a všetkého čo sme potrebovali, vrátane administratívnych pracovníkov, bolo všetko pripravené na jednotku, ale v piatok večer som ešte netušil. či v sobotu ráno budem mať dispozícii zdravotnícky personál a či budem môcť otvoriť odberné stredisko a rovnako bol na tom aj tím môjho kolegu Milana Palinského. Som z Veľkých Kapušian, žijem od narodenia na Sídl. POH a viem, že je najväčšie sídlisko v našom meste a mal som obavy z toho, že ak sa nenájde zdravotnícky tím, ako nápor zvládnu ďalšie tímy. Moje obavy sa v sobotu naplnili, ale situáciu sa aj vďaka pani doktorke Silvii Kuikovej podarilo vyriešiť a tak, aj keď s meškaním, odberný tím sa nám podarilo otvoriť. Chcem sa poďakovať ľudom čakajúcim v rade za trpezlivosť, primátorovi mesta za perfektnú spoluprácu, podporu a pomoc, za zabezpečenie obedov, administratívnym zamestnancom, určite zdravotníckemu personálu, bez ktorého by testovanie nemohlo prebehnúť, obom riaditeľkám, aj pani Bereščíkovej, aj pani Tóthovej za to, že nám otvorili školy a poskytli všetko, čo sme potrebovali k tomu, aby sme testovanie zvládli. Samozrejme, aj kolegovi z Ministerstva vnútra. Druhé kolo bolo pokojnejšie. Priestory sme si pripravili už v piatok, otvárali sme včas, s rovnakým tímom a otestovali aj viac ľudí. Či bude tretie kolo, nevieme. Ak áno a budem velením poverený ja, tak by som bol rád, ak by nastúpil ten istý tím, ktorý som mal, pretože spolupráca, komunikácia a rešpektovanie sa navzájom je pri takýchto celoplošných operáciách veľmi dôležitá a tí ľudia, ktorí boli pri mne, to dokázali na jednotku.

tím vojaka Alexandra Lakatoša

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov