Vyber si GVK, alebo Prečo študovať na Gymnáziu – Gimnáziu vo Veľkých Kapušanoch.

Gymnázium – Gimnázium Veľké Kapušany je škola, ktorá má tradíciu. Škola, kde študovali naše babky, možno už aj niektoré prababky, otcovia, mamičky. Ten, kto býval vo Veľkých Kapušanoch a okolí a chcel študovať na gymnáziu, musel veľa vedieť, aby na prijímacích konaniach uspel a ten, kto sa na gymnázium dostal, tak sa musel učiť, ale čím bližšie boli maturitné skúšky, tým viac vedel kam v živote smeruje a čo v živote robiť chce.

Opýtali sme sa niektorých bývalých študentov, ako si spomínajú na štúdium na GVK :

 Nikoletta Üvegesová – „Gymnázium je predovšetkým najlepšia príprava pre žiakov, ktorí chcú ísť na vysokú školu o tom niet pochýb. Mať gymnázium priamo v meste je veľkou výhodou. Nevidím zmysel u žiakov, ktorí idú na gymnázium do iných miest. Gvk mi dalo tie najlepšie predpoklady k zvládnutiu vysokej školy. Keďže som už od základnej školy vedela, že je mojím cieľom Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach, samozrejme som sa počas celého štúdia sústredila na matematiku, angličtinu a predmety ako ekonómia, sociológia a pod. V poslednom ročníku bol u mňa na tieto moje maturitné predmety ešte väčší fokus, keďže som sa pripravovala aj na prijímacie skúšky. Tie som zvládla úspešne a dostala sa na EkF TUKE, kde som oproti spolužiakom z obchodných škôl a pod. excelovala hlavne v matematike, a vo všeobecnosti vo zvládaní učiva, ktoré bolo rôznorodé. Oni boli mnohokrát lepší v účtovníctve, ale to bolo tak všetko. Momentálne som rok po škole a pracujem ako účtovník v medzinárodnej spoločnosti v Košiciach.“

Michaela Tóthová – „GVK bola pre mňa jasná voľba. Je tam skvelý kolektív učiteľov, čo vás vedia motivovať k lepším výsledkom. Škola ponúka množstvo príležitostí sa rozvíjať, mimoškolské aktivity, sútaže, rôzne podujatia, zahraničné pobyty. Študijný program je na nezaplatenie pre študentov, ktorí sa túžia sa dostať na dobrú vysokú školu. Ja osobne som dostala kvalitné základy chémie a fyziky, s ktorými nebol najmenší problém dostať sa na Karlovu univerzitu v Prahe na 1. lekársku fakultu. Nevidím dôvod, prečo by mali žiaci odchádzať do iných miest, keď majú takúto skvelú príležitosť doma. Ak by som mala možnosť vybrať si zase strednú školu, rozhodne by to bolo opäť GVK.“

Peter Petrikán, primátor nášho mesta v rozhovore pre študentský časopis, ktorý GVK vydáva uviedol :  „Táto škola mi dala veľmi veľa! V podstate aj počas štúdia na vysokej škole som veľa vecí dosiahol ľahšie tým, že som študoval na gymnáziu. Ale okrem toho mi Gymnázium vo Veľkých Kapušanoch dalo veľmi veľa skúseností, priateľov a spoznal som mnoho dobrých učiteľov, ktorí potom v mojej ďalšej praxi, keď som sa stal učiteľom, boli určite pre mňa vzorom. Takže to, čo mi dalo gymnázium si cením dodnes. Keby som sa mal ešte raz rozhodnúť , čo ďalej so svojím životom, tak by som začal opäť študovať na gymnáziu a potom by som si možno vybral niečo iné. Ale to gymko je určite na prvom mieste!

A teraz k realite.

GVK je familiárny názov pre Gymnázium vo Veľkých Kapušanoch, pretože GVK je rodina. Niekedy v nej profesori a študenti trávia viac času, ako doma. Sú si blízki, poznajú jeden druhého, posúvajú a motivujú, konštruktívne kritizujú a počúvajú sa navzájom.

Je to škola dvojjazyčná, kde sú triedy slovenské a maďarské. Škola moderná, ktorá nestagnuje, vyvíja sa a mení, napriek tomu musí o študentov bojovať. V dnešnej dobe to nie je rarita, každá škola bojuje o každého žiaka, ale GVK si študentov zaslúži.

Čo si nezaslúži je hodnotenie od tých, ktorí na GVK nikdy neštudovali a neplánujú študovať, pretože kým ste neboli, alebo nie ste na danej škole, je zbytočné porovnávať a hodnotiť.

V školskom roku 2020/2021 sa bojovalo nielen o študentov, ale aj o navýšenie počtu žiakov v jednotlivých triedach. Zriaďovateľom Gymnázia vo Veľkých Kapušanoch je KSK. Ten pri plánovaní prijatia žiakov vychádza vždy z údajov predchádzajúceho školského roku. Každá škola ale vykonáva už v priebehu prvého polroku merania na jednotlivých ZŠ. Podľa údajov zo školského výpočtového strediska Ministerstva školstva bolo jasné, že záujem o štúdium na Gymnáziu vo Veľkých Kapušanoch v školskom roku 2020/2021 narástol a plánovaný počet žiakov bolo potrebné navýšiť. Zvýšený záujem o štúdium na Gymnáziu bol zaznamenaný viac v ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským. Riaditeľom Gymnázia bola postúpená požiadavka zriaďovateľovi o navýšenie počtu žiakov na KSK, ktorý následne poslal žiadosť na Ministerstvo školstva, ktoré malo dve možnosti – žiadosť zriaďovateľa schváliť, alebo neschváliť. K navýšeniu počtu žiakov sa kladne vyjadril aj poslanec KSK p. Fúrik Csaba, ktorý je aj členom Rady školy pri Gymnáziu za KSK a list na Ministerstvo školstva bol zaslaný aj predsedníčkou Rady školy Gabrielou Fedičovou. Ministerstvo školstva následne žiadosť zriaďovateľa schválilo a počet žiakov, ktorí môžu byť prijatí bol navýšený.

Hovorí sa že ten, kto sa učiť chce, sa učiť bude a ten, kto sa učiť nechce, tak bude hľadať iba výhovorky a hodnotiť podľa vlastných pocitov. Veľa učenia, málo učenia? Každý posudzuje podľa vlastných hraníc. Pravda je ale taká, že aj na GVK sa študenti učia z rovnakých kníh, ako sa z nich učia v iných mestách a preto je dobré zvážiť, nedať na reči, premyslieť si a pokiaľ máte v pláne študovať na gymnáziu, tak si vybrať GVK.

Prvé kolo prijímacích konaní sa blíži.

Okrem klasickej výučby, ktorá sa deje v učebniach majú študenti možnosť navštevovať rôzne krúžky. Majú možnosť zúčastniť sa lyžiarskeho kurzu, organizujú sa fakultatívne výlety nielen na Slovensko, ale aj do iných krajín. Naposledy boli študenti v Ríme, v roku 2020 mali naplánovaný Paríž, ktorý ale kvôli epidémii korona vírusu museli odložiť.

Študenti sa zúčastňujú rôznych súťaží – športových, vedomostných a výsledkami nezaostávajú za študentmi z iných gymnázií, nikdy im neujde Deň narcisov, kde pôsobia ako dobrovoľníci, mnohí z nich sú darcami krvi, ako dobrovoľníci pracujú aj pre našu redakciu vkport.sk.

Funguje aj Gympláčik – študentský časopis

GVK je zapojené do rôznych projektov. Jedným z nich je tento:

Vďaka podpore Úradu vlády SR a dofinancovaniu zriaďovateľa – KSK sa podarilo vybudovať na Gymnáziu – Gimnáziu vo Veľkých Kapušanoch krásne multifunkčné ihrisko. Bolo projektované na viaceré druhy športov – futbal, volejbal, nohejbal a basketbal. Po úpravách však môže slúžiť aj na korčuľovanie či hokej.

Vonkajšia strana budovy prešla renováciou :

Fotkami Vás prevedieme chodbami a učebňami GVK

Vstupné priestory po renovácii

Školské šatne sa práve renovujú. Odstraňuje sa omietka, pripravujú sa pre študentov, ktorí sa do GVK vrátia študovať už až v septembri.

Učebne sú vybavené interaktívnymi tabuľami

Učebňa biológie:

Učebňa informatiky, ktorá je vybavená aj 3D tlačiarňou:

Mali sme možnosť nazrieť aj do zborovne:

Na chodbe sú prestávky vždy o dobre nálade a toto je jedno z miest, kde sa študenti stretávajú:

Posilňovňa, kde majú možnosť si bezplatne zacvičiť každý deň do 16tej hodiny:

Zrenovované sprchy:

Stolnotenisový stôl, ktorý využívajú hlavne počas prestávok:

Každoročne študenti organizujú Gymbiznis, organizujú Mikulášsky večer v MsKs, ktorý je spojený s Gymbolou, Deň otvorených dverí, Spoločné čítanie, ktoré sa teší veľkému záujmu a mnoho ďalších skvelých akcií, ktoré ak pôjdete študovať inde, nezažijete.

GVK – všetko pre školu – všetko pre našich žiakov/GVK – mindent iskolánkért – mindent a diákjainkért.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov