Tibor Gašpar hrozil žalobou Jánovi Kuciakovi. Písal o jeho biznise, Bödörovcoch a o Smere( aktuality.sk)

 

O rodinných väzbách Tibora Gašpara a oligarchu Miroslava Bödöra médiá vedeli. Ján Kuciak poukázal aj na podnikateľské prepojenie ich synov.

Krátko potom, ako koncom mája 2018 prišiel o stoličku šéfa polície, získal nové miesto rovno po boku ministerky vnútra Denisy Sakovej. Napokon však Tibor Gašpar skončil aj na pozícii poradcu ministerky pre legislatívu a vylúčené rómske komunity.

Stalo sa tak po medializácii informácie, že Jána Kuciaka pred vraždou lustroval riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov. Ten vypovedal, že tak urobil na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Gašpara, o čom by mal byť aj úradný záznam.

Gašpar to síce odmieta, ale minulý týždeň pre tieto podozrenia skončil aj ako poradca ministerky Sakovej.

Aktuality.sk prinášajú výber článkov, ktoré Ján Kuciak napísal o Gašparovi, o jeho príbuzných – rodine Bödörovcov, ale aj prepojeniach na stranu Smer-SD, za ktorej Gašpar šéfoval polícii.

 

Sídlo firmy u Bödöra

Fakt, že Tibora Gašpara s Miroslavom Bödörom nespája len príbuzenský vzťah (cez manželky), svedčia aj podnikateľské aktivity ich synov.

Novinár Ján Kuciak upozornil na firmu GEAN, ktorú Tibor Gašpar založil ešte v roku 2011. Eseročka však celé roky mala nulové tržby aj zisky a žiaden majetok.

Gašpar firmu previedol na svoju manželku Ivetu, tá ju v roku 2014 prepísala na syna Petra, ktorý mal vtedy 22 rokov.

Eseročka GEAN následne zmenila meno na WWA. V roku 2015 sa presťahovala do budovy na Kupeckej ulici v Nitre, ktorá patrí Norbertovi Bödörovi.

Prepojenia Tibora2

Pribudli tržby aj autá

Podľa zistení Jána Kuciaka firma WWA s novým majiteľom Gašparom mladším za rok 2015 vykázala majetok za takmer 100-tisíc eur a tržby za 146-tisíc. Zisk bol necelých 30-tisíc eur, a to aj napriek tomu, že priemerný počet zamestnancov bol podľa poznámok v účtovnej závierke nula.

O rok neskôr sa firme Petra Gašpara darilo ešte viac, tržby sa jej zvýšili na 240-tisíc, zisk 17-tisíc eur, priemerný počet zamestnancov bol osem. K majetku sa pridali dve luxusné autá Audi.

Hrozili žalobou

Na otázky, prečo sídli firma jeho syna v budove Norberta Bödöra, aký má k nej vzťah a či využíva jej luxusné autá, však vtedajší policajný prezident neodpovedal.

„Ide o podnikateľskú činnosť môjho syna, na ktorú má v zmysle platných zákonov tejto krajiny právo, bez povinnosti sa Vám o podnikaní spovedať. O to viac, že nemá obchodné vzťahy so žiadnou štátnou inštitúciou, ani ako subdodávateľ,“ tvrdil Gašpar. Napokon pohrozil žalobou.

„Vzhľadom na charakter Vašich otázok sa domnievam, že chystáte účelový článok s množstvom údajov vo Vašich otázkach, ktoré sú len špekuláciou s cieľom bezdôvodne poškodiť moju osobu a zasahovať do fungovania súkromnej spoločnosti, respektíve poškodiť obchodné meno spoločnosti WWA, s.r.o.

Pokiaľ bude Vašim konaním spôsobená škoda na povesti mojej osoby, prípadne poškodené podnikanie spoločnosti WWA, s.r.o., budeme sa domáhať náhrady škody právnou cestou,” napísal Gašpar v stanovisku.

Denisa Saková

Smer a Zlatý kľúčik

Niekdajší minister hospodárstva aj pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek sa priznal, že s Miroslavom Bödörom sa stretával na poľovačkách.

Premiér Robert Fico rečnil v roku 2014 na večierku spoločnosti Bonul v nitrianskom PKO. K bödörovcom mal blízko aj Ficov brat Ladislav.

V roku 2013 sa predstavitelia Smeru stretli na večierku v nitrianskom hoteli Zlatý kľúčik, ktorý je tiež spájaný s Miroslavom Bödörom.

V roku 2016 sa v tomto hoteli konala narodeninová oslava poslanca Smeru Jozefa Valockého. Zúčastnil sa jej aj policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je rodina s Bödörom.

Štedrý Jahnátek

Podľa zistení Jána Kuciaka predložila v roku 2016 Bödörova firma Pivnica Radošina tri žiadosti o projektovú podporu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). A trikrát aj uspela. Celkovo jej agentúra pridelila 2,65 milióna eur.

Zavraždený novinár v minulosti upozornil aj na miliónové dotácie, ktoré dostali firmy blízke Norbertovi Bödörovi. Krátko pred voľbami 2016 dostali dve firmy dotácie asi za 2,4 milióny eur. Niekoľko týždňov na to spoločnosti kúpili hotel Zlatý kľúčik aj s pozemkami.

Peniaze mali slúžiť na rekonštrukciu či vybudovanie wellness v hoteli či novú konferenčnú sálu.

Peniaze im vtedy priznala PPA, ktorá patrí pod rezort pôdohospodárstva. Ministrom bol vtedy Ľubomír Jahnátek (Smer).

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v marci a v apríli 2018, obe firmy podpísali s PPA dodatok a zmluvu o dotácii ukončili.

Zdroj: aktuality.sk

  

  

 

      

 

  

  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov