Kauza Huawei: špionáž ako súčasť biznisu?( aktuality.sk)

 

Huawei2fotky v galérii
Huawei
Zdroj: Reuters
 
Aj na Slovensku máme strategické úrady a podniky, ktoré by mohli byť predmetom špionáže.

Skutočná hrozba alebo len obchodná vojna? V Česku sa už nejaký čas otvorene hovorí o riziku zo strany technológií Huawei.

Aj keď dôkazy o nej zatiaľ nikto neposkytol, odborníci si nemyslia, že celá aféra vznikla bezdôvodne. Skôr či neskôr bude mať Huawei väčší vplyv na Slovensku cez novú sieť 5G.

„Na základe zistení, ku ktorým dospel Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť, predstavuje použitie čínskych technológií Huawei a ZTE Corporation hrozbu v oblasti kybernetickej bezpečnosti.“

Tak znie parafráza z varovania českého Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), ktorá koncom minulého roka odštarovala u našich susedov hystériu okolo údajného kybernetického a špionážneho nebezpečenstva.

Aféra má v susednom Česku ohlas dodnes a pravdepodobne bude doznievať ešte nejaký čas.

Na Slovensku sme ale od našich úradov o hrozbe Huawei nepočuli takmer nič.

Strach bez dôkazov

Česká republika pritom nie je ohniskom kauzy Huawei. Napríklad v Spojených štátoch sa o tomto riziku šušká už nejaký čas, no globálne sa o ňom začalo hovoriť približne koncom minulého roka.

Aféra onedlho nabrala také rozmery, že český premiér Andrej Babiš nariadil, aby sa Úrad vlády Českej republiky zbavil mobilov tejto obľúbenej čínskej značky. Tá je v oblastí telekomunikácií globálnym hráčom a jej produkty používa tretina svetovej populácie.

V Čechách sa nakoniec žiadne hromadné vyhadzovanie Huawei smarfónov nekonalo. Zatiaľ. NÚKIP po tlaku verejnosti svoje predchádzajúce varovanie spresnil. Zvýšená opatrnosť voči čínskym technológiám sa mala primárne týkať úradov, ktorých informačné systémy boli dôležité pre chod štátu.

Faktom zostáva, že na verejnosť zatiaľ neprenikol žiaden relevantný dôkaz o špionážnych súčiastkach v systémoch Huawei. Táto spoločnosť je pritom najväčším dodávateľom mobilných sietí a infraštruktúry pre českých operátorov.

Okrem českého úradu vlády Huawei používa aj niekoľko ministerstiev a Správa Pražského hradu. Výnimkou nie je ani Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť.

Práve preto sa môže zdať, že čínske technológie v strategických podnikoch štátu predstavujú bezpečnostnú hrozbu. Prečo?

 

Napojenie na autoritatívny režim

Najväčším problémom má byť práve podriadenie spoločností Huawei a ZTE čínskej vláde a jej zákonom.

Riaditeľ českého NÚKIP Dušan Navrátil sa v minulosti vyjadril, že tieto zákony vyžadujú od súkromných spoločností v Číne súčinnosť pri spravodajských aktivitách, tiež ich prístup do systémov, ktoré sú kľúčové pre chod štátu. Takýmito spoločnosťami sú v Číne práve Huawei a ZTE.

Český bezpečnostný analytik Andor Šándor pre Aktuality.sk uviedol, že o tomto probléme vie už minimálne šesť rokov. Vec, že čínske spoločnosti spolupracujú s čínskou vládou, berie ako fakt a problém. Riziko ale nevidí len z čínskej strany.

„Mali sme tu kauzu pred rokmi, kedy sa ukázalo, že americká NSA a CIA odpočúva nemeckú kancelárku Merkelovú. Tiež nevieme, čo montuje Fínsko do Nokií a Južná Kórea do Samsungu.“

Aj novinár Jaroslav Spurný z týždenníka Respekt povedal, že existujú takmer nevyvrátiteľné informácie amerických tajných služieb, že Huawei skutočne komunikovala s čínskou vládou. Téme Huawei sa Spurný v Česku aktívne venoval.

Najzávažnejším problémom celej aféry okolo Huawei má byť práve to, že k dátam firmy má prístup nedemokratický režim.

Na Slovensku riešime problém potichu

Slovenské orgány voči technológiám Huawei a ZTE nevydali žiadne varovanie, no nenechávajú nič na náhodu.

Podľa Moniky Masarikovej zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku je riziko reálne aj na Slovensku.

„Nepriamo to potvrdila aj Slovenská informačná služba (SIS), keď dávala školenie bezpečnosti zamestnancom kancelárie prezidenta a odporučila im nepoužívať Huawei,“ hovorí Masariková.

Podľa nej v lepšom prípade putujú dáta z technológií Huawei čínskej vláde. V horšom prípade môže hroziť znefunkčnenie mobilných sietí alebo odstavenie kritických infraštruktúr v štáte.

SIS sa k tejto možnej hrozbe vyjadrila veľmi všeobecne. Úlohy si plní aj v oblasti kyberšpionáže, no takéto opatrenia sú utajené, uviedol hovorca SIS Branislav Zvara.

„Od zintenzívnenia výskytu takýchto javov im SIS venuje už dlhší čas zvýšenú pozornosť. V rozsahu svojej pôsobnosti a v rozsahu svojich oprávnení v tejto súvislosti informuje naša spravodajská služba bezodkladne o zvýšených rizikách všetkých kompetentných.“

Veľmi nejasne sa vyjadril aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Uvedená problematika vraj prekračuje rámec technických riešení.

„Národný bezpečnostný úrad v tejto veci komunikuje s domácimi a zahraničnými partnermi. V prípade, že úrad dospeje k relevantným výsledkom, bude Vás o nich informovať,“ uvádza stanovisko úradu.

Používame Huawei ako Česi?

Zrejme najrelevantnejšímm orgánom, ktorý by sa na Slovensku k problému mohol vyjadriť, je Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

„Nepoužívame technológie Huawei. Zohľadňujeme bezpečnostné odporúčania NBÚ a SIS a snažíme sa podľa nich riadiť. Svoju činnosť koordinujeme nielen s NASES a NBÚ, ale v rámci pätice inštitúcií, do ktorej spolu s nami patria tiež SIS a vojenské spravodajstvo,“ napísal odbor komunikácie a s otázkami nás nasmeroval na NBÚ.

Aj ministerstva zahraničných vecí sme sa spýtali, ako sa problémom zaoberá.

„Ministerstvo nevyužíva zariadenia spoločnosti Huawei. Situáciu týkajúcu sa predmetnej veci samozrejme monitorujeme.“

Jedným zo strategických podnikov, ktoré by mohli byť cieľom kybernetických útokov a špionáže, sú Slovenské elektrárne. Tie však na naše otázky nereagovali.

Hoci štátne orgány sa k veci vyjadrujú veľmi opatrne a stručne. Slovenské neziskovky zamerané na IT sa problémom chcú zaoberať.

„Podľa verejne publikovaných informácií sú tieto hrozby považované za reálne. Ako sú riešené, najmä v prostredí veľkých sietí štátu, sa budeme zaujímať na pracovnej skupine Kybernetická bezpečnosť na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorá by v nasledujúcich týždňoch mala mať ďalšie stretnutie,“ povedal Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

Prečo sa nás to týka

Samotná spoločnosť Huawei vo svojich tlačových správach uvádza, že je jednotkou v rozvoji siete piatej generácie (5G).

„Podľa Kena Hu, jedného z prezidentov Huawei, podpísala firma doteraz už 25 obchodných zmlúv týkajúcich sa 5G siete a viac ako 50 memoránd o porozumení s operátormi po celom svete,“ uvádza Huawei.

Spoločnosť okrem toho dodala už viac ako 10-tisíc 5G základňových staníc na svetový trh. Huawei tiež v tomto roku uvedie na trh sériu smartfónov, ktoré budú podporovať sieť 5G.

Práve na tento náskok a vývoj upozorňujú bezpečnostní analytici a médiá. Podľa Jaroslava Spurného z týždenníku Respekt ide o zásadnú bezpečnostnú vec.

„Aj IT pracovníci sa zhodnú na jednej veci. Postaviť si sieť 5G v Česku na hlavných komponentnoch Huawei, je niečo ako by sme si kúpili od Číňanov jadrovú bombu a nechali im od nej diaľkové ovládanie, ktoré môžu kedykoľvek spustiť.“

Podľa Spurného bude 5G chrbtová sieť pre internet a onedlho by mala prísť aj na Slovensko. Nová sieť má byť desaťkrát rýchlejšia oproti súčasnej, čo znamená obrovský nárast nových užívateľov.

Aj v Nemecku si tento problém zrejme uvedomujú. Ich bezpečnostné zložky upozorňujú na výstavbu siete 5G firmou Huawei. Podľa nich je možné, že by Čína bola byť schopná vypnúť celú nemeckú sieť.

Operátori na Slovensku sú opatrní

Oslovené telekomunikačné spoločnosti nepopreli, že používajú technológie Huawei.

PR manažér O2 Slovensko Ján Kalafut uviedol, že bezpečnosť sieťových technológií je pre ich spoločnosť prioritou

„Pri budovaní a využívaní našej siete používame viacero technológií, pričom všetky zodpovedajú najprísnejším bezpečnostným štandardom. Všetky prechádzajú pred nasadením do reálnej prevádzky dlhodobým testovaním nielen z pohľadu funkčnosti, výkonnosti, ale aj bezpečnosti.“

Podobne reagoval hovorca DanubiaTel Matúš Benčík. Pod túto spoločnosť patrí aj slovenský operátor 4KA.

„Situáciu priebežne monitorujeme a pozorne sledujeme aj informácie od spravodajských a bezpečnostných zložiek v SR i EÚ. Rovnako ako ostatní operátori robíme viaceré preventívne opatrenia. Naše technológie sú zabezpečené proti narušeniu dostupnosti, integrity a dôvernosti informácií v informačných a komunikačných systémoch. Týka sa to aj prípadných zásahov zo strany ktoréhokoľvek výrobcu.“

Poskytovateľ telekomunikačných a internetových služieb UPC na naše otázky nereagoval.

Konkurencia? Huawei nevie, prečo sa valí kritika

Huawei si kladie otázku, prečo sa už asi šesť rokov okolo značky točí zlá kampaň.

„Za tú dobu, čo sme na českom trhu, sme získali niekoľko ocenení a certifikátov týkajúcich sa našich bezpečnostných prvkov. Proti Huawei neboli za tridsať rokov vznesené žiadne vážne obvinenia na poli kybernetickej bezpečnosti. Problém nie je v bezpečnosti našich výrobkov,“ uviedla Magda Teresa Partyka z Huawei.

Podľa nej varovanie NÚKIB poškodilo dobré meno spoločnosti. Huawei teraz zvažuje všetky  možnosti k ochrane reputácie spoločnosti. Partyka dodala, že ich spoločnosť je otvorená akejkoľvek spolupráci s českou vládou a nemá čo skrývať. V oficiálnom stanovisku spoločnosti sa vyjadrila aj k čínskym zákonom.

„V Číne neexistujú žiadne zákony alebo nariadenia, ktoré by nútili spoločnosť Huawei alebo akúkoľvek inú spoločnosť, aby do svojich výrobkov povinne inštalovala tzv. “back doors”. Huawei nikdy od žiadnej vlády alebo vládnej inštitúcie takúto požiadavku nedostal a naša spoločnosť by s tým nikdy nesúhlasila.“

Český bezpečnostný analytik Andor Šándor nevylučuje, že za celou aférou okolo Huawei môže byť aj konkurenčný boj, ktorým sa v Spojených štátoch podporuje značka Apple. Dúfa, že varovanie českého NÚKIB nevzniklo bezdôvodne.

Jaroslav Spurný zas uvádza, že nevieme, či má NÚKIB dôkazy o možnej hrozbe zo strany Huawei. Myslí si, že v žiadnom prípade nejde o antikampaň, no aj tá môže mať svoju úlohu.

„Pokiaľ ide o Spojené štáty, tam už od nejakého roku 2012 prebieha veľký súboj medzi americkými firmami a Huawei. Strach Američanov môže byť odôvodnený tým, že Číňania budú v technológiach popredu. Čína by do roku 2025 mohla nadobudnúť technickú prevahu a všetkých prevalcovať,“ povedal český novinár.

Čo by u nás mohla Čína sledovať?

Hoci sú Česko a Slovensko malé krajiny, Čína u nás môže tiež presadzovať svoje záujmy. Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku nevidí dôvod, pre ktorý by Slovensko nebolo pre čínskych agentov rovnako atraktívne ako Česko. 

„Slovensko môže byť rovnako cenný zdroj informácií ekonomického a vedecko-technického charakteru, teda v oblasti duševného vlastníctva, a tiež informácií z prostredia armády, či NATO. Aktivity na Slovensku možno cieliť aj na narúšanie jednoty Európskej únie,“ hovorí Masariková.

Aj podľa Spurného ako Česko, tak aj Slovensko sú napojené na významné diplomatické štruktúry a NATO. Práve cez ne sa dá z týchto krajín dostať oveľa ďalej, napríklad do Británie.

Rozvrat vs. fungujúci štát

Andor Šándor si nemyslí, že Číňania zbierajú informácie, aby s nami mohli bojovať. Podľa neho Čína zbiera informácie kvôli obchodu a biznisu. Otázkou zostáva, ako je to nebezpečné. Tiež si nemyslí, že by Čína chcela meniť štátne zriadenia, vystúpenie z Európskej únie a NATO. To je podľa Šándora záujem Ruska.

„Číňania nemajú ideologické predsudky. Dobre sa im obchoduje s rôznymi autoritárskymi režimami v Afrike, kde debaty o ľudských právach idú bokom. Sledujú len ekonomické ciele. Dobre vedia, že ekonomickou silou získajú omnoho viacej, než by tu mali niečo rozvracať. To by im nijak nepomohlo. Čína nemá vo svojich strategických dokumentoch, že by Úniu a NATO považovali za nebezpečenstvo,“ hovorí Šandor.

Jaroslav Spurný ale zostáva na pochybách.

„Keď to poviem v širšom zmysle, áno, ich môže zaujímať ekonomika. Ale akým spôsobom? Čo ich na nej môže zaujímať? V investíciách a v ich prípravách nepotrebujú Číňania zadné dvierka cez Huawei,“ uzatvára.

Zdroj: altuality.sk

Foto: Huawei, Zdroj: Reuters

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov