Ministerka káže kupovať mäso do jedální cez štátny systém. Už dva dni nefunguje( aktuality.sk)


Gabriela Matečná Zdroj: TASR
 
Ministerka Gabriela Matečná opakovane odporúča nakupovať mäso cez štátny systém. Mäso v ňom chýbalo a stránka nefunguje.

Po škandále s poľským mäsom ministerstvo pôdohospodárstva opakovane vyzýva, aby ľudia dávali prednosť slovenskému mäsu, ktoré majú tunajší kontrolóri viac pod kontrolou.

Vedúcim jedální v štátnych zariadeniach a aj v školách ministerky za pôdohospodárstvo aj školstvo zasa odporúčajú nakupovať cez takzvaný národný potravinový katalóg.

Práve tam by mali nájsť prevádzkovatelia jedální či reštaurácií zoznam spoľahlivých dodávateľov s čerstvými a bezpečnými potravinami.

Ako nedávno upozornil portál Aktuality.sk, systém, do ktorého Slovensko vrazilo už minimálne 900-tisíc eur, sa takmer nevyužíva. Navyše, z ponuky 58 výrobkov bolo začiatkom januára celých 50 výrobkov z kategórie nápoje.

Mäso chýba, stránka je nedostupná

Mäso, ktoré ministerky odporúčajú nakupovať cez potravinový katalóg, v zozname chýbalo.

Otázne je, či v aktuálnom zozname pribudlo. Už minimálne dva dni totiž nefunguje ani web národného potravinového katalógu. Stránka www.npkinfo.sk je nedostupná.

 
Nedostupná2fotky v galérii
 

Rezort pôdohospodárstva sme požiadali o reakciu, na odpoveď čakáme.

Poslanec a člen výboru pre pôdohospodárstvo Martin Fecko (OĽaNO) v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy síce uznal, že úmysel vytvoriť katalóg bol dobrý, nepozdáva sa mu fungovanie.

„Reálny výsledok je, že sa dohromady nakúpilo asi za 450 eur, z toho ministerstvo kúpilo 12-eurovú slaninu,” zhrnul Fecko doterajšie výsledky štátneho systému.

Matečná: návyky sú zložité

Od spustenia projektu v decembri 2017 do 10. januára tohto roka cez systém nakupovali iba dve školy a iniciátor projektu – ministerstvo.

Ministerka Matečná sa obstarávacieho systému z dielne agrorezortu zastáva. Podľa nej ale naráža na doterajšie zvyky tých, ktorí by v ňom mali nakupovať.

„Po dvadsiatich rokoch zmeniť zaužívaný systém (nakupovania, pozn. redakcie) je zložité. Počas roka a pol sme vybudovali systém, dali peniaze na technické zvládnutie. Katalóg komodít je veľmi rozsiahly tak, aby tam boli najlepšie kritériá,” povedala Gabriela Matečná v relácii RTVS.

Podľa jej slov sa na nákup cez katalóg vyškolilo asi dvetisíc prevádzkovateľov jedální. „Návyky sú veľmi zložité, myšlienka je to dobrá. Aby sa katalóg využíval na 100 percent, musíme ešte veľa pracovať,” dodala šéfka rezortu.

Účet za málo používaný systém pritom rastie každým mesiacom. Za 370-tisíc eur malo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum dodať „odborný obsah“. Experti mali nájsť najvyššie možné kritériá stanovené zákonom pre jednotlivé kategórie potravín.

Súkromná firma Goldmann Systems si len za október 2018 vyfakturovala viac ako 31-tisíc eur. Okrem samotnej správy systému totiž prevádzkuje aj telefonický helpdesk pre užívateľov potravinového katalógu.

Fecko: nič sa neurobilo

Finálny účet navyšujú spomínané školenia. Za „osvetovo-vzdelávaciu roadshow” po celom Slovensku zinkasovala v roku 2017 spoločnosť Globe Production 52-tisíc eur. Ďalších 160-tisíc rezort zaplatí za objednané školenia pre užívateľov Národného potravinového katalógu.

Suma sumárum: nákupný systém stál daňových poplatníkov podľa výpočtov ministerstva 900-tisíc eur. 

Na otázku poslanca Fecka, či naozaj platíme 30-tisíc eur mesačne za servis katalógu, ministerka nevedela odpovedať s tým, že ide o detaily.

„Pýtam sa, ako bude vyhodnotený dosah a dopad vynaložených peňazí, keď sa neurobilo vlastne nič,” uzavrel Fecko.

Zdroj: aktuality.sk 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov