Davis Cup: Slovensko nepostúpilo na finálový turnaj, Gombos prehral rozhodujúci duel( sport.sk)


Norbert Gombos
Zdroj: TASR

včera 17:34 | Domáci tenista Norbert Gombos prehral za 88 minút 3:6, 4:6 s Félixom Augerom-Aliassimom v sobotňajšej rozhodujúcej dvojhre v rámci bratislavského súboja Slovensko – Kanada v kvalifikačnom stretnutí o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2019 tenisových reprezentačných družstiev mužov (1. – 2. februára).

Rozhodujúci duel ste mohli sledovať ONLINE na ŠPORT.sk >>

Reprezentanti Kanady vďaka triumfu v záverečnej dvojhre zvíťazili 3:2 nad hráčmi Slovenska a zabezpečili si účasť na finálovom turnaji v Madride.

Hostitelia Martin Kližan a Filip Polášek zvíťazili 3:6, 7:5, 6:3 nad kanadským párom Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov vo štvorhre na úvod záverečného druhého dňa programu. Následne Kližan nestačil v súboji jednotiek na Denisa Shapovalovova, ktorému podľahol 6:7 (4) 4:6 a rozhodujúci bod pre Kanadu získal v súboji s Gombosom iba 18-ročný Auger-Aliassime.

Obaja tenisti si v úvode stretnutia uvedomovali dôležitosť ich vzájomného súboj a snažili sa neprísť o svoj servis. V tretej hre prvého setu mal Gombos prvú príležitosť na brejk, nedokázal ju však využiť. Jeho súper sa k svojej úvodnej šanci na brejk dostal v 8. hre, na rozdiel od Slováka ju dokázal využiť a za stavu 5:3 išiel podávať na víťazstvo v prvom dejstve. Pri svojom servise Kanaďan nezaváhal a premenil prvý setbal. Začiatok druhého dejstva sa niesol v opatrnom duchu. Obaja súperi boli pri svojom podaní suverénni.

V siedmej hre čelil Gombos na podaní nepriaznivému stavu 0:30, dokázal však zabojovať a ziskom štyroch fiftínov za sebou odvrátil nebezpečenstvo straty servisu. V nasledujúcom geme sa k šanci na brejk dostal aj Gombos, nevyužil ju a umožnil súperovi vyrovnať na 4:4.

Ako rozhodujúca sa ukázala deviata hra, v ktorej Gombos prišiel čistou hrou o svoj servis a Auger-Aliassime išiel podávať na víťazstvo a celkový triumf Kanady. Talentovaný mladík nezaváhal a spolu s tímovými kolegami sa tešil z postupu na finálový turnaj.

“Félix Auger-Aliassime hral úžasný tenis, možno mal 80 či 90-percentnú úspešnosť prvého servisu, Noro Gombos mal možno dve-tri šance, ale tie nevyužil. Félix využil hneď svoju prvú šancu v prvom sete, v druhom sete potom druhú. Kanaďan hral vynikajúco a zaslúžil si vyhrať. Félix hrá agresívny útočný tenis a Filip Horanský má trochu pomalšie poňatie hry. Preto sme sa rozhodli pre Nora, aby sa ho pokúsil zatlačiť do defenzívy, ale, žiaľ, jeho súper hral bezchybný tenis. Ak bude takto pokračovať, bude nielen v stovke, ale aj v najlepšej päťdesiatke,” zhodnotil kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý rozhodujúcu dvojhru súboja Slovensko – Kanada pre RTVS.

Hrbatý sa vrátil aj k zápasu Martina Kližana s Denisom Shapovalovom, v ktorom bol tiež úspešnejší kanadský tenista. “Martin Kližan mal zopár šancí, ale nepodarilo sa mu odskočiť súperovi. A svetový tenis je o tom, že treba využiť aj tých pár šancí, ktoré sa naskytnú. Martin niekedy zahral kratšie údery vo výmenách a nedokázal sa vymaniť z tlaku súpera. Shapovalov ukázal, že je to svetový supertalent. Hral s ľahkosťou, na milimeter presne k čiaram, keď to potreboval. To je veľkosť hráča a jeho budúcnosť.”

Po piatkových dvojhrách bol stav nerozhodný, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Denis Shapovalov zdolal domácu dvojku Filipa Horanského 6:4, 7:5 a potom si Martin Kližan poradil s kanadskou dvojkou Félixom Augerom-Aliassimom 7:5, 6:3.

V minulosti Slovensko odohralo s Kanadou jediné daviscupové stretnutie. V roku 1997 triumfovali Slováci v Montreale a zabezpečili pre svoju krajinu prvýkrát postup do svetovej skupiny. O víťazstvo 4:1 sa vtedy dvoma bodmi zaslúžil súčasný kapitán SR Dominik Hrbatý, rovnako dva body pridal aj Karol Kučera.

V rámci reformy súťaže sa vo februárovom kvalifikačnom kole predstaví v súbojoch o postup na koncoročný turnaj 24 mužstiev. Dvanásť víťazných tímov sa pridá k štyrom semifinalistom tohtoročnej edície (Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a USA) a držiteľom dvoch voľných kariet (Argentína a Veľká Británia). Týchto osemnásť národných výberov sa zúčastní na koncoročnom finálovom turnaji, ktorý sa uskutoční 18. až 24. novembra 2019 v Madride.

Konečný výsledok kvalifikačného stretnutia o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2019 tenisových reprezentačných družstiev mužov:

SLOVENSKO – KANADA 2:3

Norbert Gombos – Félix Auger-Aliassime 3:6, 4:6

Martin Kližan – Shapovalov 6:7 (4), 4:6

Martin Kližan, Filip Polášek – Shapovalov, Auger-Aliassime 3:6, 7:5, 6:3

Martin Kližan – Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3

Filip Horanský – Denis Shapovalov 4:6, 5:7


Autor: |Zdroj: SITA|Foto: TASR https://sport.aktuality.sk/c/380403/davis-cup-slovensko-nepostupilo-na-finalovy-turnaj-gombos-prehral-rozhodujuci-duel/


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov